Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МОМО КАПОР
=============================

Момо КапорМомо Капор е роден в Сараево през 1937 г. Живее в Белград. Завършил е живопис през 1961 г. в белградската Академия за изобразително изкуство. Известен е на югославската читателска аудитория като автор на тридесетина книги - романи, кратки разкази, пътеписи и художествени монографии, както и на приблизително същия брой драматизации. Литературните критици и теоретици го считат за един от родоначалниците на кратките литературни форми (short-story) в бивша Югославия. Неговите разкази и новели са събрани в множество сборници: "И други разкази", "Лански снегове", "101 разказа", "Тя", "Off разкази", "Най-хубавите години и други разкази", а пътеписите му са публикувани в книгата "Скитам и разказвам". Момо Капор е автор на романите "Фолиранти", "Провинциалист", "Ада", "Зое", "Уна", "От седем до три", "Книга за оплаквания", "Зеленото сукно на Монтенегро", както и на двутомната хроника "Бележките на една Ана" и "Хей, не съм ти разправяла за това!". Пише за деца: "Саня" и "Леро - царят на пеперудките". Автор е на голям брой документални филми и телевизионни предавания, а по негови сценарии са снимани и няколко пълнометражни игрални филма. Илюстровал е голям брой свои и чужди книги и е правил изложби както в страната, така и в галерии в Ню Йорк, Бостън, Женева, Брюксел. Превеждан е на френски, немски, полски, украински, чешки, унгарски, шведски и български.

ПРОЗА

Кратка проза

В превод от сръбски - Валентина Седефчева

  Обява
  Фъстъци
  Стъпки

В превод от сръбски - Светла Рускова-Джерманович

  Мирът
  Рай
  Ухажорът
  Скандал

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2007
Електронно издателство LiterNet