Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ФЪСТЪЦИ

Момо Капор

web

Точно в полунощ в “Три листа тютюн” влиза тъмнокосо девойче.

В прекалено дълъг дъждобран, вероятно на майка си, то приближава масите, насочва се към една от тях и застава, без да промълви. В ръце държи отворена ученическа чанта, в която няма нито тетрадки, нито несесер, нито учебници - в нея има фъстъци, изпечени от неговата майка във фурната.

От миналогодишните тетрадки по краснопис таткото е завил фунийки - петдесет фунийки с полегати и прави чертички, под които с червено мастило е написано “Шест минус".

Девойчето стои и мълчи, а ученическата й чанта се разтваря пред гостите като чудновата, тъмна мида с екзотичен плод.

Някой казва:

- Срамота, кой позволява това!

Прахосници купуват десет фунийки наведнъж.

Бивши тенори само заради нея измънкват едно горно “Си” и купуват три фунийки.

Някаква влюбена двойка размотава една фунийка и шепне стихове с буквата “с”: “Иса и Сана, ето, носят сол и сено на сърните...”

А един пиян наднича в мрака на разтворената чанта и му се струва, че вижда гроба си и как го спускат в студената, черна земя. Някакъв хипохондрик пита момичето дали фъстъците предварително са измити. Любител пък на задачите се опитва да изчисли колко фъстъка приблизително има в една фунийка. Един бизнесмен й дава сто динара, милостиня, но тя му ги връща, отговаряйки, че продава фъстъци, а не проси. И в този момент пристига шефът на салона и изхвърля девойчето на улицата. Всички мълчат като попарени, с втренчени погледи в дъното на чашите или чиниите.

Седя и размишлявам за това колко малко неща ни делят от мига, когато нашите дъщери ще продават фъстъци, а ние ще ги чакаме да се върнат в зори и да заспят с палец в уста.

 

 

© Момо Капор
© Валентина Седефчева, превод от сръбски
=============================
© Електронно списание LiterNet, 27.10.2002, № 10 (35)