Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДИМО КЬОРЧЕВ
=============================

Димо Кьорчев е роден на 19.05.1884 в гр. Велико Търново. Следва право в Лайпциг и в Софийския университет. Заедно с Трифон Кунев издава литературния алманах "Южни цветове" (1907), а с Елин Пелин - сп. "Слънчоглед" (1909). Редактор и на сп. "Пролом" (1922-27). Сътрудничи на списанията "Наш живот", "Ново време", "Общо дело", "Свобода", "Българска мисъл". Литературен критик и теоретик, есеист, публицист с философска нагласа. Критичното отношение на Кьорчев към възгледите на П. П. Славейков и д-р К. Кръстев спомага за отграничаването на естетиката на символизма от неокантианската психологическа естетическа теория, от позитивизма и проправя пътя на интуитивизма. Същевременно Кьорчев е първият сериозен интерпретатор на съчиненията на Фр. Ницше. Умира на 22.12.1928 в Париж.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии и есета
  Индивидуализъм в нашата литература
  Тъгите ни
  Близкото минало
  Литературната критика

 

* * *
Критика за Димо Кьорчев

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002
Електронно издателство LiterNet