Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕЛИН ПЕЛИН
=============================

Елин Пелин Елин Пелин (псевдоним на Димитър Иванов Стоянов) е роден на 18.07.1877 г. в с. Байлово, Софийско. Учи гимназия в Панагюрище и София, но не успява да завърши пълния гимназиален курс. Учителства в родното си село, журналист и редактор на различни периодични издания (сп. "Селска разговорка", в. "Българан", сп. "Слънчоглед", в. "Развигор", вкл. и за деца - "Веселушка", "Чавче", "Светулка", "Пътека"). Назначен е за библиотекар, период, през който е командирован във Франция, а през Първата световна война е мобилизиран като военен писател в редакцията на в. "Военни известия" и сп. "Отечество". Започва да публикува стихове и разкази през 1895, но известност придобива в началото на века, когато излизат неговите "Разкази" в два тома (1904; 1911). Освен на разкази Елин Пелин е автор на повестите "Гераците" и "Земя", на цикъла "Под манастирската лоза", на стихотворения в проза "Черни рози", на книгата с хуморески "Пижо и Пендо", както и на многобройни стихове, поеми и приказки за деца и на романа "Ян Бибиян". Умира на 03.12.1949 г.

ПРОЗА

Разкази
  Косачи
  Занемелите камбани

В превод на немски - Майя Винклер

  Die verstummten Kirchenglocken

В превод на Мила Васов

  У време жетве
  Андрешко

 

* * *
Критика за Елин Пелин

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2019
Електронно издателство LiterNet