Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АЛЕКСАНДЪР КЬОСЕВ
=============================

e-mail : akiossev@gmail.com

Александър КьосевАлександър Динов Кьосев е роден на 17.11.1953 г. в София. През 1978 г. завършва Българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Защитава докторат през 1989, през 1999 г. се хабилитира с труда "Опити върху културата на прехода". Специализира в Прага (1981), Кардиф (1990), Париж (1997) и Будапеща (2000-2001). Регионален директор на летния университет по теория на хуманитарните науки, Сантяго де Компостела, Испания (1998-2000), Академичен директор на Центъра за академични изследвания (1999-2003), постоянен стипендиант на Центъра за академични изследвания (от 2003), ръководител на катедра История и теория на културата при Философски факултет на СУ "Св. Климент Охридски" (2004). Автор е на книгите "Пролетен вятър" на Никола Фурнаджиев в художествения контекст на своето време" (1989) и "Лелята от Гьотинген" (2005), както и на повече от 80 студии и статии в областта на културната теория и история на пространството, българските и балканските идентичности, културната история на прехода, българската литература и литературната история, публикувани в български и чуждестранни периодични академични издания. Редактор и съставител на "Стоян Михайловски. Божествен размирник. Философска поезия и проза" (съвместно с А. Натев, Р. Койчева и Й. Каменов; 1987), както и на редица сборници, по-важните от които са "Ars Simulacri" (1989), "Общуване с текста" (съвместно с Ангел Ангелов; 1993), "Post-Theory, Games and Discursive Resistance" (1995), "Die Bulgarische Literatur in alter und neuer Sicht" (съвместно с Reinhard Lauer и Thomas Martin; 1997), "Българският канон? Кризата на литературното наследство" (съвместно с Бойко Пенчев; 1998), "Maskenspiele" (съвместно с Gerhard Cseika и Boiko Penchev; 1999), "Rethinking the Transition" (съвместно с Ivailo Znepolski и Koprinka Chervenkova; 2002), "Четенето в епохата на медии, компютри и интернет" (съвместно с Огнян Ковачев; 2003).

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Студии
  Сън на Вапцаров и голямото сънуване на левицата

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Студии
  С помощта на чук. Към критика на гилдийната идеология

NET STUDIES

Студии
  Виртуални общности срещу въображаеми общности. Празници. Четене. Бъбрене

В превод на английски език

  Virtual Communities vs Imagined Communities. Festivities. Reading. Chatting

ВИЗУАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Рецензии
  Към категориите на визуалната култура

 

* * *
Критика за Александър Кьосев

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2000-2009

Електронно издателство LiterNet