Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

САНДА ЙОВЧЕВА
=============================

Санда Йовчева е родена на 06.11.1882 г. в Нова Загора. През 1900 г. завършва гимназия в Стара Загора и записва славянска филология в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Завършва образованието си в Загреб през 1907 г. След завръщането си в България работи като учителка. В редколегията е на сп. "Утрина" и "Миротворец", а в периода 1940-1943 основава и редактира в. "Литературен живот". Тя е съоснователка и активен член на Българския женски съюз, председател на женската секция при Славянското дружество, дейна участничка в Клуба на българските писателки и др. Автор е на сборниците с разкази "В мечти" (1925) и "Под облачното небе" (1934), на повестите "Кръст за храброст" (1931), "Бояна войвода" (1934), "Княгиня Мара" (1934), "Малката цветопродавачка" (1941), на романите "Отхвърлените" (1930) и "Ние в дълбокия тил" (1937), както и на стихосбирката "Жетвен ден" (1928) и на редица детски разкази. Умира на 20.03.1946 г. в София.

ПОЕЗИЯ

Стихотворения
Из "Жетвен ден" (1928)
  Моят път
  I (Земята тръпне...)
  VII (Душни сте, душни...)
  VIII (На нивата...)
  Жалба

ПРОЗА

Романи
  Из "Отхвърлените"

Повести
  Из "Малката цветопродавачка"

Разкази
  В сивото утро
  Съперници

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet