Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАГДА ПЕТКАНОВА
=============================

Магда Петканова е родена на 16.08.1900 г. в с. Цар Аспарух, сега Стамово. Семейството ѝ живее в Раднево, където получава първоначалното си образование. На 13 г. е изпратена в София да продължи образованието си. През 1918 г. завършва Втора девическа гимназия в София, а през следващите три години (до 1921) завършва математика в Софийския университет. Работи като статистик и проверител в Министерството на железниците от 1927 до 1929 г., а от 1929 до 1932 г. е коректор в Държавната печатница. За първи път печата свои стихове във в. "Неделно утро" през 1923 г. По-късно редовно сътрудничи на "Вестник на жената", "Демократически преглед", "Изкуство и критика". Преди да бъдат събрани в книга, стихотворенията от сб. "Македонски песни" излизат на страниците на "Вестник на жената". През 1927 г. литературната задруга "Хиперион" издава първата ѝ стихосбирка "Македонски песни". Авторка е на стихосбирките "Изгубен камък" (1933) и "Кавали свирят" (1939), на драмите "Царица Теодора" (1946), "Буна за земя" (1956), "Една от нас" (1960), "Самуил" (1961), и "Апостолът на свободата" (1966), както и на повестта "Левски" (1957). От 1931 г. Магда Петканова е член на Съюза на българските писатели и на Клуба на жените писателки. Умира на 16.05.1970 в София.

ПОЕЗИЯ

Стихове

Из "Македонски песни" (1927)
  Детство
  Родният дом
  Ако зажалиш нявга...

Из "Изгубен камък" (1933)
  Чуждият град
  Изгубен камък
  Майчина песен
  Към майка си
  Балада
  Царица Теодора

Из "Кавали свирят" (1939)
  Априлски дъжд в полето
  Кавали свирят

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet