Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АННА КАРИМА
=============================

Анна КаримаАнна Карима (Ана Карима) е псевдоним на писателката, публицистката, преводачката и общественичката Анна Тодорова Велкова. Родена през 1871 г. в Бердянск, Руска империя. Карима е отявлена активистка на женското движение от най-ранните години на възникването му. През 1897 г. основава женското образователно дружество "Съзнание", което се бори за правата на жените за достъп до висше образование. През 1901 г. тя инициира създаването на Българския женски съюз и е негова първа председателка, а през 1908 г. основава нов съюз - "Равноправие", с феминистична насоченост, целящ да повишава просветата сред жените в България. От 1892 до 1895 г. редактира списание "Почивка". От 1899 г. е редактор на "Женски глас", печатен орган на "Съзнание", а след основаването на "Равноправие" редактира едноименното печатно издание. През 1916 г. открива в София първото девическо търговско училище. Съдейства за създаване на пансион за сираци и дружество на инвалидите от войните 1912-1919 г. Наред с публицистичните си текстове, тя е авторка и на множество разкази, повести и романи. Литературният ѝ дебют е с разказа "Обикновена история", отпечатан през 1891 г. в сп. "Ден". Авторка е на повестта "За свободата" (1908) и на романите "Голгота" (1933), "Ирина" (1935), "Мъртво сърце" (1940) и "Разкаяние" (1941). Пиесите ѝ "Подхлъзна се", "Загубен живот" и "Над зида" са поставяни на сцената на Народния театър. Издава преглед върху историята на женското движение в страната (1910), а през 1943 г. - книга със спомени "Към просвета и култура". Умира в София на 06.03.1949.

ПРОЗА

Повести
  Из "Ирина"

Романи
  Из "Чистата любов"
  Из "Разкаяние"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet