Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЕРОНИКА ДОЛИНА
=============================

Вероника ДолинаВероника Долина е родена на 02.01.1956 г. в Москва. Завършила е музикално училище. През 1979 г. се дипломира като учител по френски в Московския държавен педагогически институт "В. И. Ленин". От 1971 г. започва да пише песни и да ги изпълнява, акомпанирайки си на китара. За повечето от песните си сама пише стихове и музика, има и текстове на песни от Й. Мориц и песни, написани в сътрудничество с А. Суханов. През 1986 г. излиза първият й диск, а вторият е с тираж от над 1 млн. копия. През 1987 г. става член на Комитета на московските драматурзи. През същата година първата й стихосбирка е публикувана в Париж. През 1989 г. компанията "Мелодия" издава компактдиск на Вероника Долина "Елитни неща". До началото на 2014 г. е издала 19 стихосбирки, 9 винилови диска, 24 компактдиска. През 2011 г. е публикуван преводът й на "Le Marie de France", озаглавен "Мария Французская. Двенадцать повестей". През 2005 г. е удостоена с литературната награда на Съюза на писателите от Москва "Венец", а през 2012 и 2016 г. наградата на сп. "Дети Ра".

ПОЕЗИЯ

В превод от руски - Иван Груев

Стихове
  Стихове за малката любов
  Легенда за сфинкса
  Не ме плашат бедите, покоя...
  Какво искаш, Любов, от мен?...

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2019
Електронно издателство LiterNet