Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РОЗАЛИЯ ГИГОВА
=============================

e-mail : dr.r_guigova@yahoo.de

Розалия Гигова е изкуствовед и културен антрополог. Научните си интереси насочва към съвременното изкуство, българо-немските културни взаимоотношения, българо-испанските културни връзки, културната антропология и етнография на Източна Европа и Балканите. Завършила е бакалавърска и магистърска степен в Националната художествена академия "Н. Павлович" в София с дипломна работа, озаглавена "Художникът Иван Пенков (1897-1957). Живот и творчество". По-късно завършва магистърска степен по история на испанското изкуство в Университета Комплутенсе (Мадрид) с дипломна работа "Критически анализ на колекцията от съвременно испанско изкуство в Националната галерия за чуждестранно изкуство в София". През 2004 г. защитава докторска дисертация в Института по етнография и фолклористика с етнографски музей към БАН, където темата на дисертацията й е "Вещта в обредно-празнична ситуация. Символика на вещите в съвременната сватба". Специализирала е във Виенския университет (Австрия), благодарение на стипендия на Австрийското министерство на образованието (2004-2005) и в Хумболтовия университет в Берлин, благодарение на стипендия на Немската служба за академичен обмен ДААД (2006-2007). Работила е като старши експерт в Министерството на културата, като сътрудник във Фондация "Отворено общество", София, както и като лектор в държавните културни центрове "Волтурно" (Мадрид), "Хосе Луйс Лопез Вазкез" (Мадрид) и "Алфредо Краус" (Мадрид). Участвала е в международни проекти в областта на изкуството, между които проектът "Стампа" на Университета Комплутенсе в Мадрид.

АТЕЛИЕ

Есета
  "Пейзаж от Бокер" на Пол Синяк

ВИЗУАЛНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ

Статии
  Иван Пенков в Германия (1922-1923)
  Художникът Иван Пенков (1897-1957): първи стъпки в изкуството (1913-1922)

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2015
Електронно издателство LiterNet