Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МИРЯНА ЯНАКИЕВА
=============================

e-mail : mjnak@abv.bg

Миряна ЯнакиеваМиряна Александрова Янакиева е родена на 07.06.1961 г. в София. През 1985 г. завършва СУ "Св. Климент Охридски", специалност Българска филология, има втора специалност Френска филология. През 1991-1992 г. е на следдипломна квалификация към Факултета по славянски филологии на Софийския университет. През март 2003 г. зачислена като докторант на самостоятелна подготовка към Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии на Софийския университет. От 2007 г. е доктор по теория и история на литературата. От 1985 до 2004 г. работи като преподавател по литература във Френска езикова гимназия "Ламартин", София. От 2004 г. е преподавател по български език, литература и цивилизация във Френския лицей "Виктор Юго" към посолството на Франция. От 1996 г. е хоноруван преподавател по теория на литературата в Катедрата по теория на литературата във Факултета по славянски филологии на Софийския университет. От 2005 г. е член на секция "Теория на литературата" в Института за литература при БАН. Автор е на учебници по българска литература за 11. и 12. клас (със съавторски екип), на учебници по френски език и литература за 11. и 12. клас (в съавторство с Весела Антонова), на "Теория на литературата. От Платон до постмодернизма" (2005) (в съавторство с Евгения Панчева и Амелия Личева), на редица статии по българска литература и по теория на литературата в различни сборници и периодични издания. Преводач е на "Фигури" от Жерар Женет (2001), на "Практическият усет" от Пиер Бурдийо (съвместно с Весела Антонова, под печат). Член е на редколегията на сп. "Български език и литература".

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Слово и кръв в две творби на Ботев и на Яворов
  Към истината - без път

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
  Размисли по повод на един предстоящ изпит

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2001-2008
Електронно издателство LiterNet