Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВЯЧЕСЛАВ КУПРИЯНОВ
=============================

Вячеслав КуприяновВячеслав Куприянов е роден е на 23.12.1939 г. в Новосибирск. Учил е във Висшето военноморско инженерно училище в Ленинград, но се дипломира през 1967 г. в Московския институт за чужди езици. Има издадени дузина поетични сборници и пет романа. Превежда поезия от немски, английски, френски и испански, преводач е на творчеството на Райнер Мария Рилке. Той е един от основните теоретици и практици на съвременния руски верлибр. В критическите си есета разглежда въпросите на масовата култура и нейното разрушително влияние върху основната (високата) култура. Лауреат е на международния поетически фестивал в Гонезе, Италия (1986), Европейската литературна награда (Югославия, 1987), Литературния жезъл на Македония (1999). Член е на Европейската академия за наука и изкуство (Залцбург), на Международната група писатели в Регенсбург, почетен член на Съюза на писателите в Сърбия. Живее в Москва. Поезия и проза на Вячеслав Куприянов са превеждани в цял свят, включително в Индия и Шри Ланка. На български са издадени три негови поетични книги - "Непозволено чудо" (1987), "Оазисът на времето" (2000) и "Поезия" (2006).


ПОЕЗИЯ

В превод от руски - Нели Пигулева

Стихове
  Пауза в свободния стих
  Часовник с кукувичка
  Занимавам се с неизбежните пресмятания...
  Историческа справедливост
  О свобода свобода...
  Доброто общество
  Пазарните капризи на природата...
  В памет на философа Г. Г.
  По света и у нас
  Бедните бедни

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet