Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЕРИС ЗИРНИТИС
=============================

Петерис Зирнитис е роден на 28.11.1944 г. в семейството на известната актриса Милда Пуке. През 1971 г. завършва психология в Ленинградския университет. Работил е за телевизията, в много вестници, бил е и директор на музей. През последните години на живота си, след обявяване независимостта на Латвия, основава и е собственик на едно от най-известните издателства в Рига - "Нордик". Първите му литературни изяви са от началото на 60-те. Поезията му обединява аналитичния дух и рационалността с романтиката и отчасти патетиката. Образният му стил е изпъстрен с оригинални визии и калейдоскопични картини. В началото е страстен привърженик на свободния стих, но по-късно се връща към класическия, което не е характерно за представителите на поколението му. Поезията на Зирнитис се отличава с живописност и светли тонове, но в същото време е и елегична. Силно развито съзнание за историчност и за отговорност за съдбата на човечеството. Умира на 27.07.2001 г. в Рига.

ПОЕЗИЯ

В превод от латвийски език - Аксиния Михайлова

Стихове
  Вечната птица
  прозорецът беше отворен...
  вече никога няма да бъдем същите...
  От пръст сте създадени...
  Началото на зимата
  Малка музика за цигулка и саксофон

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet