Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ИМАНТС ЗИЕДОНИС
=============================

Имантс Зиедонис е роден през май 1933 г. в семейството на рибари в окръг Слока. Той е един от най-известните латвийски поети. Завършва факултета по философия в Латвийския университет. По-късно преминава висш курс по поезия в Москва. На младини упражнява различни професии - пътен строител, учител, библиотекар, редактор в печатни издания. По-късно заема престижни постове като председател на борда на Съюза на латвийските писатели, председател на Латвийската културна фондация, работи като съветник на министъра на културата и др. Още с първите си публикации през 50-те години Имантс Зиедонис изявява яркия си талант и привлича вниманието на читателите. Той е част от поколението, което успява да се възползва от частичната свобода на т.нар. Ера на Хрушчов. Поезията му е нестандартна, пълна е с парадокси и обрати на мисълта, а изказът често е "непоетичен". Въпреки това по съветско време тиражите на книгите му, които достигат до 75 000, се разпродават за часове, защото читателите бързо откриват в редовете им явното противопоставяне на режима и призивите за свобода на личността. Освен с поезията си Зиедонис е известен и с епифаниите си - философска поезия в проза, с филмовите си сценарии, с есетата и журналистическите си материали, които винаги са привличали читателите. Пише също и за деца. Има публикувани десетки книги и е превеждан на множество езици, като първите му преводи са през 80-те в Канада. Носител е на много литературни награди, включително и на "Ордена на трите звезди".

ПОЕЗИЯ

В превод на Аксиния Михайлова - от латвийски език

Стихове
Из "Епифании"
  Полети надолу, звезда...
  Тъгата е свободна...
  Мъничък мой, не яж...
  Отивам на гишето за телеграми...
  Нашите свойства и състояния се предават...
  Шишкурела, далечно цвете, далече...

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet