Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГЕОРГИ Н. НИКОЛОВ
=============================

e-mail : bi_georgi_nikolov@abv.bg

Георги Н. НиколовГеорги Николов Николов е роден на 29.01.1956 г. в Бургас. Завършва специалност "Българска филология" във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" - В. Търново, през 1980 г. Работи като журналист във в. "Черноморски фронт" (впоследствие "Черноморски фар"), "Бургаска поща", "Бургас днес и утре". От 2007 г. живее във Велико Търново, където пише на свободна практика. Печатал е в "Литературен фронт", "Пламък", "Септември", "Струма", "Море", "Родолюбие", "Родна реч", "Език и литература", "Морски вестник", "Морски свят", "Ек", в сборници от научни конференции. Занимава се трайно с литературна история и критика. Издал е сборниците "Пътища" (1995) - за наши ранни маринисти и за български автори в чужбина до 50-те г. на 20 в., и "Морето в българската периодика XIX-XX век" (2009) - за връщането на българите към морето и морските професии във времето 1851-1878 г. Като сътрудник на Комитета за българите в чужбина има публикации в изданията ни в Аржентина, Австрия и др. Интересува се от ранни пътеписи на български автори - за Япония и Сандвичевите острови в началото на 20 в. и т.н. Подготвя книга за връщането на българите към морето и морските професии във времето 1851-1878 г. Като журналист и литературен историк използва псевдонимите "Сиромахов" и "Славянски".


ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Книги
  Морето в българската периодика XIX-XX век

Статии
  "Докато в устните ми има живот..."
  "Пътьом през Япония" - а защо не?
  Непознатият българин Стефан Кинчев
  "Четете и знайте, че българският род история има..."
  Самуил Стрезов. Спомен за едно перо
  "Една българка" от Стоян Христов - в български превод...

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009-2010
Електронно издателство LiterNet