Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОИ СА ТЕ?
Загадки от старите ленти

(5)

Момчил Попов

web

Уважаеми приятели,

КОИ СА ТЕ е поредица от фотозагадки на Електронно списание "LiterNet", инициирана от Момчил Попов.

Включете се в интелектуалната игра и се потопете в загадките на старите ленти! Личните си разкрития и коментари по фотографиите можете да помествате във Форума на LiterNet.

Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".

Поредицата е отворена - ще очакваме и Вашите предложения. Нека повече хора научат КОИ СА ТЕ!

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

Загадка 1

1.

Въпрос: Кой е изобразен като "Добрия пастир" на стенопис от Катакомбата Домитила в Рим през I век от н.е.

Отговор: Изумителна находка на големия учен Леонид Успенски (1902-1987): антично изображение на Господ Иисус Христос като Орфей. Освен че показва останките от дарове от различни краища на Средиземноморието около мавзолея на Орфей в с. Татул, стенописът от катакомбата в Рим потвърждава широкото разпространение на орфизма в Античния свят. Има исторически податки, че много от римските императори с удоволствие практикували тайнствата от орфическите мистерии.

 

Загадка 2

2.

Въпрос: Световен писател, който през 1908 г. издава приключенски роман с български сюжет и герои.

Отговор: На 24 март 1905 г., на 77-годишна възраст, вече почти ослепял от работа, Жул Верн приключва биологичния си път. Цели пет години след смъртта му - до 1910 г., по сключения още на младини договор, продължават да се печатат по два негови романа на година. Непознати на читателите романи се публикуват също така през 1919 и 1994 г. ("Париж през XX век"). "Дунавският лоцман" е един от посмъртно издадените романи на Жул Верн - публикуван е през втората половина на 1908 г., три години след кончината му. Българският патриот Сергей Ладко, скрит зад унгарското име Илия Бруш, пътува на баржа по течението на Дунав към родния си град Русчук (Русе). Преследва го смъртният му враг - престъпникът Иван Стрига, действащ под прикритието на името на българския герой. В крайна сметка преследващият ги детектив Карл Драгош прозира истинската същност на българина - че не е дунавски бандит, а борец за национално освобождение. И се сприятеляват. По-късно Сергей Ладко участва в Руско-турската освободителна война, жени се за любимата си, заживява в Русе, има трима сина...

 

Загадка 3

3.

Въпрос: Маестрото и националният символ, София, 1936-1942 г.

Отговор: Френският възпитаник маестро Андрей Николов (като всеки гений - с нрав странен и ексцентричен) моделира от натура пред клетката на лъва в старата зоологическа градина в столицата. Паметникът на незнайния войн до бомбардировките над София през 1944 г. е изглеждал така - величав и изумителен. "Съвременната" му версия е дело на Л.-Живковите "естети" от 1981 г. - кротко легнал в тревата на най-сакралното място в София: там, където през 16. век е изгорен жив един от светците й - Георги Нови Софийски.

 

Загадка 4

4.

Въпрос: Картина от голям майстор на словото.

Отговор: Димитър Чорбаджийски - Чудомир, "Момиче с кошници", 1967 г.

 

 


Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".
Форумът на LiterNet остава отворен за Вашите коментари... Тук ще продължим да поместваме най-интересното от него.

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

© Момчил Попов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 05.05.2009, № 5 (114)