Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОИ СА ТЕ?
Загадки от старите ленти

(2)

Момчил Попов

web

Уважаеми приятели,

КОИ СА ТЕ е поредица от фотозагадки на Електронно списание "LiterNet", инициирана от Момчил Попов.

Включете се в интелектуалната игра и се потопете в загадките на старите ленти! Личните си разкрития и коментари по фотографиите можете да помествате във Форума на LiterNet.

Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".

Поредицата е отворена - ще очакваме и Вашите предложения. Нека повече хора научат КОИ СА ТЕ!

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

Загадка 1

1.

Въпрос: Старобългарски писател, създател на книжовна школа.

Отговор: Климент Охридски, архиепископ, на събора в Преслав (893 г.) е избран за "пръв епископ на българския език". Канонизиран от Православната църква за светец. Опростил глаголицата и съставил буквите на тъй наречената славянска азбука "кирилица", която днес е официална за много държави от Черно до Японско море. Паметникът му (с автор Любомир Далчев, брат на поета Атанас Далчев) се издига в градинката пред Софийския университет, носещ неговото име.

 

Загадка 2

2.

Въпрос: Възрожденски поет, автор на марша „Не щеме ний богатство".

Отговор: Стефан Стамболов. През 1875 г. съвместно с Христо Ботев издава стихосбирката "Песни и стихотворения". По-късно наречен от западната преса "Българският Бисмарк". На 41-годишна възраст, след 7-годишен мандат като министър-председател, става жертва на варварско политическо убийство.

 

Загадка 3

3.

Въпрос: Авторът на най-искрената, умна и забавна книга за българите (вляво на снимката). За да я напише, през 30-те години на 20. век обикалял страната по този начин.

Отговор: Иван Хаджийски, "Бит и душевност на нашия народ". Бащата на българската социология. Загинал като доброволец на фронта през 1944 г.

 

Загадка 4

4.

Въпрос: София, площад „Орлов мост", 7 юни 1990 г. Предизборен митинг в подкрепа на президентската кандидатура на наш философ дисидент.

Отговор: През 1982 г. издателство "Народна младеж" отпечатва и пуска на пазара книгата на д-р Желю Желев "Фашизмът". Дни след това философското съчинение е иззето и инкриминирано от Държавна сигурност. Президент на България от 1990 до 1997 г. Започва трудовата си дейност през 1958 г. като щатен комсомолски секретар в родното си село Веселиново, Шуменско.

 

 


Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".
Форумът на LiterNet остава отворен за Вашите коментари... Тук ще продължим да поместваме най-интересното от него.

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

© Момчил Попов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.02.2009, № 2 (111)