Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОИ СА ТЕ?
Загадки от старите ленти

(3)

Момчил Попов

web

Уважаеми приятели,

КОИ СА ТЕ е поредица от фотозагадки на Електронно списание "LiterNet", инициирана от Момчил Попов.

Включете се в интелектуалната игра и се потопете в загадките на старите ленти! Личните си разкрития и коментари по фотографиите можете да помествате във Форума на LiterNet.

Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".

Поредицата е отворена - ще очакваме и Вашите предложения. Нека повече хора научат КОИ СА ТЕ!

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

Загадка 1

1.

Въпрос: Книжари-възрожденци от София, чиято дейност и житейска орис са достойни за всеки национален пантеон на славата.

Отговор: Хаджи Стоян Табаков (вляво на кадъра) и хаджи Никола Вардев. През октомври 1877 г. турската полиция прави обиск в книжарницата им и ги арестува. Заради една габровска песнопойка и двамата са осъдени на смърт. Хаджи Стоян е обесен край Лъвов (Шарен) мост в края на ноември 1877 г. С хитрост хаджи Никола успява да поотложи бесилото и дочаква в килията руските войски през декември 1877 г. Фигурите на лъвове над Владайска река символизират силата на възрожденския дух на десетките поборници, обесени на това място.

 

Загадка 2

2.

Въпрос: Писател, поет и драматург в двора на къщата си в София, 1906 г.

Отговор: Иван Вазов, удостоен с прозвищата "Народен поет" и "Патриарх на българската литература". През 1920 г. за 70-годишнината на академик Иван Вазов държавата организира тържество с цял увеселителен влак от София до Пловдив.

 

Загадка 3

3.

Въпрос: Белетрист, известен като тънък познавач на женската душа и дивата природа. В трудовата си кариера има и една година като управител на ловно стопанство.

Отговор: Емилиян Станев, автор на "Крадецът на праскови" - призната за една от най-красивите любовни повести на Европа за 1948 г. Като страстен ловец и писател-анималист, през 1945-та Емилиян (Никола) Станев е назначен за една година като управител на ловното стопанство в с. Буковец, Великотърновско. Автор на фотопортрета му от 70-те: Иво Хаджимишев.

 

Загадка 4

4.

Въпрос: Съвременен млад писател с картата на България в ръце. Датата на този кадър е съдбоносна.

Отговор: През ноември 2008 г. Сергей Станишев издаде книгата си "Защо съм социалист", написана само за пет дни. Снимката е от първите минути на 2007 г., пл. "Александър Невски" в столицата, когато България става реален член на Европейския съюз.

 

 


Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".
Форумът на LiterNet остава отворен за Вашите коментари... Тук ще продължим да поместваме най-интересното от него.

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

© Момчил Попов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.03.2009, № 3 (112)