Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

КОИ СА ТЕ?
Загадки от старите ленти

(4)

Момчил Попов

web

Уважаеми приятели,

КОИ СА ТЕ е поредица от фотозагадки на Електронно списание "LiterNet", инициирана от Момчил Попов.

Включете се в интелектуалната игра и се потопете в загадките на старите ленти! Личните си разкрития и коментари по фотографиите можете да помествате във Форума на LiterNet.

Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".

Поредицата е отворена - ще очакваме и Вашите предложения. Нека повече хора научат КОИ СА ТЕ!

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

Загадка 1

1.

Въпрос: Флирт във въздуха - научна фантастика, фентъзи или хумор?

Отговор: В последните една-две години на 19. век човечеството много се вълнува от това какъв нов век се задава - с телефони, електричество, мощни железници, въздухоплаване... Творците са най-смели в мечтите си. На тази френска пощенска картичка от навечерието на 20. век художникът е нарисувал как си представя флирта на младите не след две, а след сто и две години, сиреч в наши дни. И май е познал - над нашата къща редовно летят делтапланери...

 

Загадка 2

2.

Въпрос: Създателят на детската илюстрация у нас със семейството си, София, 1934 г.

Отговор: Вадим Лазаркевич. Успява да следва само две години в Императорската художествена академия в Петербург, защото през 1915 г. е мобилизиран като поручик в руската армия. През 1920 г. пристига в България, далеч от болшевките. Гениален, брилянтен художник. Образите на Патиланци и Пинокио, Косе Босе, Кума Лиса и Кумчо Вълчо, котаракът Мър-Мър, работната Мецана... са плод на неговото вдъхновение. Денонощно и с много любов 40 години работи за европеизирането на няколко поколения деца. А и за прехраната - СБХ го оставя без пенсия...

 

Загадка 3

3.

Въпрос: Младежка забава на виден представител на стила "БКП Арт", 70-те години на 20. век.

Отговор: През 2006 г. проф. Стефан Данаилов, в качеството си на Министър на културата на РБ (от 2005) - вляво на кадъра, проведе приятелска беседа с Н.В. Кралицата на Дания за проблемите на ...постмодерното изкуство (?!) в България. Тези "прозрения" може би са го споходили още през 70-те на снимачната площадка на комунистическия уестърн "На всеки километър". Тук г-н бъдещият Министър на културата изпълнява кючек под прикритие заедно с Пепа Николова в сцена от епизода "Циганката". Извън филма остава друга актриса - Виолета Гиндева, която, заради отказ да играе в сериала, е наказана с "5 години без роля в киното".

 

Загадка 4

4.

Въпрос: Изящен "шестостъпен" бодиарт от Лондон. Напомня ли ви нещо?

Отговор: Постер на рок групата "Пинк Флойд" със специфично прерисувани корици на албумите им. Трета девойка (отляво) - "Обратната страна на Луната", пета девойка - "Стената".

 

 


Отговорите се поместват в края на месеца и се появяват, след като с курсора се обходи празното поле след думата "Отговор".
Форумът на LiterNet остава отворен за Вашите коментари... Тук ще продължим да поместваме най-интересното от него.

 


Всички "Загадки": януари | февруари | март | април | май


 

 

© Момчил Попов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.04.2009, № 4 (113)