Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЛАГОВЕСТА ИВАНОВА
=============================

e-mail : bg_fineart@abv.bg

Благовеста ИвановаБлаговeста Иванова-Цоцова е родена в София. През 70-те г. на ХХ в. живее и учи в Прага, Чехословакия. През 1983 г. завършва история и теория на изкуството в Историческия факултет на Московския държавен университет "М. В. Ломоносов". От същата година работи в Националната художествена галерия. През 1996 г. защитава докторат на тема "Портретът в църковната живопис през ХVІІІ-ХІХ в.". Специализира в Централния европейски университет по проблемите на портрета през ХVІ-ХІХ в. в страните от Източна и Югоизточна Европа. Куратор е на изложби на български и чуждестранни автори в НХГ и в страната, сред които: Веселин Стайков, Васил Стоилов, Цветана Костуркова, Николай Павлович, Роберт Янчович, портретът през Българското възраждане. Членува в СБХ, СУБ, AICA (Association internationale des critiques d'art), член на борда на Американския биографичен институт. От 2005 г. е хоноруван преподавател, а от 2007 г. е редовен доцент в Архитектурния факултет във ВСУ "Любен Каравелов". Основните й интереси са в областта на изкуството на Българското възраждане и историята на архитектурата. От 1998 г. работи по изследването на архитектурата на храма "Св. Стефан" и по документирането на сбирката в Българската екзархия в Истанбул. През 2007 г. е наградена от СУБ с Грамота за електронното издание "Николай Павлович. Каталог на основните колекции в България".

АРХИТЕКТУРОЗНАНИЕ

Статии
  Църквата "Св. Стефан" край Златния рог и нейните събратя
  "Желязото" и стоманата в храма "Св. Стефан" в Истанбул (съавтор: Ради Ганев)
  Неосъщественият каменен храм "Св. Троица" на брега на Златния рог и архитектите Фосати
  Българските старини в Цариград

На английски език

  Architectural, Material and Damage Survey of the Bulgarian Metal Church of St. Stefan in Istanbul (съавтори: Милош Дърдацки, Ради Ганев)

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008-2010
Електронно издателство LiterNet