Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

РАФАЕЛ АЛБЕРТИ
=============================

Рафаел АлбертиРафаел Алберти е роден през 1902 г. Той е автор на разностранно творчество - лирика, драми, есета, статии за изкуството, мемоари, живопис. Главно място в естетическите му търсения заема поезията. Първите три книги на Алберти - "Моряк на суша" (1925), "Любимата" (1926) и "Зората на шибоя" (1927), плод на романтично младежко светоусещане, са повлияни от испанската народна песен и от големите поети на Испания Гарсиласо да ле Вега, Лопе де Вега, Луис де Гонгора, Антонио Мачадо и Хуан Рамон Хименес. В преходния по характер сборник "Трайно зидане" (1928) e налице барокова образност, а в стихосбирките "За ангелите" (1929) и "Проповеди и жилища" (1930) - влияние на сюрреализма, зад който обаче прозират тревожните въпроси на поета към заобикалящия го свят. След 1931 г., преломна в неговия творчески път, Рафаел Алберти се насочва към социалната поезия, на която остава верен до края на житейския си път. Свидетелство за това са стихосбирките "Лозунги" (1934), "Да те виждам и да не те виждам" (1934), "Поетът на улицата" (1936), "Столица на славата" и др. Носител на много испански и международни отличия за поезия, както и на Ботевска награда (1981). Умира през 1999 г.


ПОЕЗИЯ

В превод от испански език - Ралица К. Маркова

Стихове
  Кулата в Иснахар
  Покана във въздуха
  Добрият ангел
  Изгубеният рай
  Роби
  Непредвидливост
  Просяк
  Този генерал

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet