Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ГАБРИЕЛ ДЬО ЛОТРЕК
=============================

Габриел дьо ЛотрекГабриел дьо Лотрек е роден в град Безие, Франция, през 1867 г. Родителите му са потомци на стари аристократични родове. Пада се братовчед на Анри дьо Тулуз-Лотрек, с когото са първи приятели. Писател, поет и преводач от самото си установяване в Париж през 1889 г., граф Габриел дьо Лотрек се налага като забавна и колоритна личност. Слаб, елегантен, с пура в едната ръка и монокъл в другата, той бързо става редовен посетител на литературните кафенета в Латинския квартал. Следва литература, после медицина. В кабарето "Ша ноар" се сприятелява с хумориста Алфонс Але, в когото вижда свой учител. Фантастичните му разкази излизат най-напред в списанието "Ша ноар", а по-късно в сборниците "Стихове в проза" (1898) и "Отмъщението на овалния портрет" (1922). "Стихове в проза" му отварят вратите на литературните кръгове в Париж. Самият той открива собствен салон, в който приема прочути поети и писатели като Алфред Жари, Оскар Уайлд, Пол Верлен, Уили и др. След закриването на кабарето, заедно с Алфонс Але основава списание "Забавен живот". Сътрудничи на различни хумористични издания като "Жил Бла", "Усмивката", "Кукурику" и др. Основава списанието "Късата седмица". През 1906 г. излиза друг негов сборник стихове "Черните рози". Превежда на френски книги на Марк Твен, Хавлок Елис и Питигрили. Работи като учител по латински в Марсилия. През 1929 г. се връща в Париж и през 1930 г. заедно с Кюрнонски и Куртелин основава "Академията на хумора", което се счита за най-голямата му творческа изява. Кръстен принца на хумористите, той като че ли най-пълноценно е разгърнал таланта си във фантастичните си разкази, писани под въздействието на хашиша. Анри дьо Тулуз-Лотрек е увековечил братовчед си върху много платна. В края на живота си Габриел дьо Лотрек е удостоен с ордена "Легията на честта". Умира през 1938 г.

ПРОЗА

В превод от френски - Евгения Динкова

Разкази
  Фамилията на Том Жое
  Том Жое, пощальон
  Бутилка в морето

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2009
Електронно издателство LiterNet