Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДЕЙВИД ЛАНЮ
=============================

e-mail : david1gerard@hotmail.com

Дейвид Ланю е роден през 1954 г. в Омаха, Небраска. Получава магистърска степен по английски език в Университета на Небраска - Линкълн (1977), а през 1981 защитава дисертация на тема "Музикалният символизъм на английската, френската и испанската поезии през 14. век". От 1981 преподава английска и световна литература в Университета Ксавиер на Луизиана в Ню Орлианс. През 1982 г. открива хайку поезията. Започва да изучава японски и посещава Япония през 1987 и 1988; работи по сборник с преводи на Иса, който е издаден през 1991: "Иса: стихотворенията на Чаша чай". През годините публикува хайку поезия и критика в различни периодични издания в САЩ, Токио, Париж и др., включително и в "Литературен вестник". През 2000 г. създава своя уебсайт "Хайку поезията на Кобаяши Иса" - най-изчерпателният англоезичен сайт за Иса. Активен член на Американското хайку общество и бивш председател на Световната хайку асоциация. През 2002 основава (заедно с Джонет Даунинг) Хайку обществото на Ню Орлианс. До момента е публикувал два от серия хайку романи: "Човекът, който пишеше хайку" (2000) и "Смеещият се Буда" (2004). През 2003 издава "Антология на членовете на Американско хайку общество". През 2004 издава критическа студия за Иса и будизма: "Хайку от Чистата земя: Изкуството на духовника Иса". През 2005 напуска временно Ню Орлианс заради урагана Катрина. По време на евакуацията членовете на Хайку обществото на Ню Орлианс поддържат връзка по интернет и споделят стихотворения, много от които са включени в сборника: "Катрина-ку: стихотворения за урагана" (2006). Всички приходи от продажбите му отиват за подпомагане на изкуствата в Ню Орлианс.

ПОЕЗИЯ

Накъсо

В превод от английски - Людмила Балабанова

  Хайку - 1

В превод от английски - Петър Чухов

  Хайку - 2

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

В превод от английски - Людмила Балабанова

Статии
  Шок за Башьо: (някои) съвременни американски "хайку"
  Първите американски майстори на хайку: Джак Керуак и Ричард Райт
  Какво прави тишината в поезията: Пушкин и Иса

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007-2019
Електронно издателство LiterNet