Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРКО РИСТИЧ
=============================

Марко Ристич (1902-1984) е основният идеолог на сръбския сюрреализъм от междувоенния период. Той е значим поет и есеист, с големи заслуги за ориентацията на сръбската поезия към това най-продуктивно течение на авангардизма. Неговата първа стихосбирка "От щастие и от сън" ("Од среће и од сна", 1926) бележи трайната посока на неговите поетически и естетически търсения. За Ристич най-висшето изкуство е поезията, която трябва да се проявява независимо от жанра. Тази своя естетическа максима реализира и в антиромана "Без мяра" ("Без мере", 1928). Съосновател е на първото модерно списание със сюрреалистична ориентация "Путеви" (1922; бълг. "Пътища") и на сп. "Сведочанства" (1924; бълг. "Свидетелства"), които продължават да "узаконяват" сюрреализма в Сърбия. Марко Ристич организира през 1930 г. белградската сюрреалистична група и заедно с Александар Вучо и Душан Матич издава алманаха "Невъзможното" ("Немогуће"), който утвърждава сюрреализма като доминиращо течение в сръбския междувоенен авангардизъм. Създава и редактира най-значимото сюрреалистично списание в Белград - "Надреализам данас и овде" ("Сюрреализмът днес и тук", 1931-1932). Той е автор и съавтор на редица есета, които имат функцията на програмни манифести на сюрреализма, както и на редица литературнокритически и естетически разработки. Участва активно във френската сюрреалистична периодика. По време на войната е арестуван, а от 1945 до 1951 г. е посланик на Югославия в Париж. Независимо от активните си политически ангажименти, той продължава да твори. Значимо явление на следвоенния сюрреализъм в Сърбия е стихосбирката му "Nox microcosmica" (1956), както и редица есета и статии, между които "За ежедневниците, за континуитета, за сюрреализма и за вятъра" ("O dnevnicima, o kontinuitetu, o nadrealizmu i o vetru", 1963) (Ж. Чолакова).

ПОЕЗИЯ

В превод на Моника Янева

Поеми
  Турпитуда
  Menschheitsdammerung
  Филиал на действителността
  Пясъчен часовник

Стихове
  Ти която знаеш къде са животът и смъртта...
  Праг на съня
  Мрак
  Роден на 20 юни 1902 година
  Под окупация

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005-2006

Електронно издателство LiterNet