Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЙОВИЦА АЧИН
=============================

Йовица Ачин е роден през 1946 г. в Зренянин. Бил е редактор на периодичните издания “Студент”, “Книжевна реч” и “Дело”, както и сътрудник на сп.”Политика” и “НИН”. В момента е главен редактор на издателство "Рад". Своето пристрастие към френската и най-вече немската литература и философия показва чрез преводите си на Ницше, Фройд, Хьолдерлин, Бенджамин и Бубер. Под негова редакция са публикувани “Избрани съчинения на Маркиз дьо Сад”, а сам става автор на есеистичната книга “Апокалипсисът Сад” (1995). Плод на интереса му към темата за лагерите са два броя на сп. ”Дело” и “Поле”, антологията на Солженицин “Архипелаг Гулак”, както и книгата му “Гадаене по пепел” (1993) За критическите и литературните му занимания свидетелстват книгите “Политиката на паяка” (1978), “Чакъл и мъх” (1985), “Поетика на лудостта” (1986), “Поетика на лъжата” (1991), “Дългите сенки на късите сенки” (1991), “Да се унищожи след смъртта ми” (1993), както и последните му творби “Пеперуден съновник” (1993) и “Извънземни явления” (1999), откъдето са избрани предложените разкази. Йовица Ачин е най-автентичният мистификатор в съвременната сръбска проза. В неговото постмодернистично виждане автор и читател често си разменят местата, за да споделят една действителност на границата между живота и кошмара, моделирана от разглежданите религиозни, философски, литературни и паралитературни проблеми.

ПРОЗА

В превод на Русанка Ляпова

  Детинщини
  Свидетел на престъпление, из дневника
  Портрет на писателя от дистанционната школа
  Тътен
  Лъжата

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002
Електронно издателство LiterNet