Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДОРА ГАБЕ
=============================

Изидора Пейсах (псевд. Дора Габе) е родена на 28.08.1886, с. Харманлък, дн. Дъбовник, Варненска област. Учи в Шумен (от този период (1900 г.) е и първото ѝ публикувано стихотворение "Пролет" в сп. "Младина"), но завършва гимназия във Варна (1903). През 1904 г. започва да изучава естествени науки в Софийския университет, а в периода 1905-1906 следва френска филология в Женева и Гренобъл. Това е времето на творческия ѝ дебют със стихотворните цикли, поместени в списанията "Мисъл", "Демократически преглед" и "Ново общество". През 1907 г. се завръща в България и започва работа като учителка по френски език в Добрич. Активна преводачка от полски, чешки, руски и френски. От 1911 почти до края на живота си пътува и пребивава многократно в чужбина: Полша, Германия, Швейцария, Австрия, Чехия, Франция, Англия. През 1925 г. Министерството на народната просвета ѝ възлага да редактира (съвместно със С. Андреев) библиотечната поредица "Библиотека за най-малките". През 1939-1941 е редактор на детското списание "Прозорче". Дора Габе е сред учредителите на Българо-полския комитет (1922), на Българския ПЕН-клуб (1927) и негова дългогодишна председателка. След 1944 г. публикува в литературния и периодичния печат, в детските списания "Славейче", "Дружинка", "Деца, изкуство, книги" и др. Работи като съветничка по културните въпроси в Българското посолство във Варшава (1947-1950). Автор е на романите "Мълчаливи герои" (1931), "Майка Парашкева" (1971); на повестите "Малкият добруджанец" (1927) и "Ние, малките" (1946). Първата ѝ стихосбирка е "Теменуги", издадена през 1908. За активната си творческа, преводаческа и обществена дейност е награждавана с редица български и международни награди. Умира на 16.11.1983 в София.

ПОЕЗИЯ

Стихове
Из "Теменуги" (1908)
  1 (Живота ли шуми...)
  2 (Да бих могла...)
  6 (Със черен мрак...)
  14 (От небосвода слънцето...)
  28 (Сломено е веч мойто сърце...)
  40 (О дайте ми живот!...)

Из "Земен път" (1928)
  Пленница
  Шарманка
  Портрет
  Земен път
  Отначало
  Прокоба
  Храм
  Родина
  Молитва

ДЕТСКИ КЪТ

Стихове
  Обич
  Шаро
  Ледени приказки
  Горкият
  Екскурзия
  Баба

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002-2018
Електронно издателство LiterNet