Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЮРАЙ ШЕБЕСТА
=============================

e-mail : jurbest266@gmail.com

Юрай ШебестаЮрай Шебеста е роден на 18.05.1964 г. в Братислава. След като завършва гимназия в родния си град, следва естетика във Философския факултет на Университета "Ян Коменски" и театрознание във Висшия институт по музикално изкуство в Братислава. Сменял е различни работни места: в Министерството на културата на Словашката република (1991-1994), в Словашкото национално радио (1998-1999), в Института по театрално изкуство (1999-2005), преподавал е в театралния факултет на Висшия институт по музикално изкуство. От 2005 г. е директор на братиславската Градска библиотека. Още от младежките си години започва да публикува статии и разкази в различни списания, вестници, сборници и антологии. Печели наградата на журито в конкурса "Разказ" през 1996 г. Книжния си дебют той прави през 2005 г. със сборник разкази. А романът му "Когато кучето се смее" (2008), който авторът определя като четиво "за порастващи и порасли хора", е обявен за най-хубавата книга на годината за деца и младежи и печели множество литературни награди. Успешен е и юношеският му роман "Венера (Трудната седмица)" (2011). И двата романа са драматизирани. Книжката му "Басни 1" е за деца, а последният му роман "Хевиз 2090" (с подзаглавие "Любовта някога и сега") е насочен към почитателите на научно-фантастичните утопични истории. Превежда и театрални пиеси от английски. Съставител е на сборник избрани творби от американските драматурзи Сам Шепард и Дейвид Мамет. Написал е и монографията "Пътят на превода през дългия ден до нощта".

ДЕТСКИ КЪТ

В превод от словашки - Асен Милчев

Басни
  За поточето
  Къса басничка
  Летящият хипопотам
  Дървесната гъба и дъбът

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2020
Електронно издателство LiterNet