Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

БЪРТРАНД РЪСЕЛ
=============================

Бъртранд РъселБъртранд Ръсел е британски философ, логик, математик, историк, пацифист и социален критик. Роден е на 18 май 1872 г. в с. Трелек, Уелс. Завършва математика и философия в Тринити Колидж, Кеймбридж. Преподава известно време в Лондонското училище по икономика, а в края на 1890-те започва интензивно да се занимава с основи на математиката в Тринити Колидж. През 1898 г. пише "An Essay on the Foundations of Geometry" (Опит върху основите на геометрията), свързан с неевклидова геометрия. След като посещава международен конгрес по философия в Париж през 1900 г. и се запознава с теория на множествата, измисля т.нар. "парадокс на Ръсел". В ранната 1903 г. публикува "The Principles of Mathematics" (Принципи на математиката). В нея се излага тезата, че математиката и логиката са тъждествени. Автор на "A Critical Exposition of the Philosophy of Leibniz" (1900), "Principia Mathematica" (1910-1913; 3 тома, заедно с Алфред Уайтхед). В превод на български: "Проблемите на философията" (1999), "Теория на Познанието" (1997), "История на западната философия" (1994, 3 тома; 1998; 2018). През 1950 г. е награден с Нобелова награда за литература, "като признание за разнообразната и значима писателска дейност, с която защитава общочовешките идеали и свободата на мислене". Умира на 02.02.1970 г. в Уелс, на 97-годишна възраст.

ФИЛОСОФИЯ

В превод от английски - Деница Желязкова

Книги
  Из "Принципи на математиката"
  Из "Проблемите на философията"

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2018
Електронно издателство LiterNet