Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗЕЙНЕП ЗАФЕР
=============================

e-mail : zkelesh@gmail.com

Зейнеп ЗаферЗейнеп Зафер е родена през 1958 г. в с. Корница, Благоевградско. През 1973 г. по време на т.нар. "възродителен процес" е изселена заедно с родителите си, противопоставящи се на асимилаторската политика на комунистическия режим. При поредната насилствена смяна на имената през 1982 г. отказва да смени името си. Принудена е от органите на ДС да прекъсне следването си във Висшия педагогически институт - Шумен, специалност българска филология. По време на най-голямата вълна на асимилация през 1985 г. е осъдена на 2 г. затвор, 2 г. изселване и парична глоба. През 1988 г. тя е в групата на първите турци членове на Независимото дружество за защита правата на човека, ръководено от Илия Минев. Представител е на Дружеството за Варненска област. Включва се в щафетната гладна стачка в подкрепа на писателя Петър Манолов - секретар на НДЗПЧ, и е в групата дисиденти, определени да се срещнат с френския президент Франсоа Митеран при посещението му в България през януари 1989 г. Срещата е осуетена, всички дисиденти са задържани в Пловдив. Участва активно в изграждането сред турците в Североизточна България на структурите на НДЗПЧ, които подготвят и ръководят Майските събития през 1989 г. - масовите протести сред турското население срещу "възродителния процес". Експулсирана е от страната на 03.02.1989 г. Едва през 1992 г. й се дава възможност да се дипломира. Постъпва на работа в Анкарския университет. Преподавател и литературен историк. Проф. д-р във Филологическия факултет на университета. Ръководител на катедра Български език и литература (от 2010 г.). С научни доклади участва в над 20 международни конференции. Автор на редица статии върху руската и българската литература, теорията и практиката на художествения превод от руски и български на турски и на две книги: "Чехов като майстор на разказа" (2002) и "Нов прочит на Иван Вазов" (2009).

НАКЪСО

Преводи
Ибрахим Камбероглу
  Краткостишия - 1

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  В България след 55 години (За мемоарите на Осман Кълъч "Жертва на съдбата")
  Българската политическа и пропагандна литература в Турция и "В името на народа" на Митка Гръбчева

ЛИТЕРАТУРНА ИСТОРИЯ

Портрети
  Яхия Кемал, балканското Скопие, западният Париж и източният Истанбул

 

* * *
Критика за Зейнеп Зафер

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2013-2021
Електронно издателство LiterNet