Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗОЯ БАРБОЛОВА
=============================

e-mail : zbarbolova@abv.bg

Зоя Барболова е родена на 10.11.1949 г. в с. Златия, обл. Монтана. В момента живее и работи в гр. София. Завършила е турска филология в СУ "Св. Кл. Охридски". Работи в ИБЕ при БАН от 1980 г., където започва като проучвател, през 1989 г. защитава докторска дисертация на тема "Словообразувателната категория nomina instrumenti (Формации с девербални основи)", а от 2000 г. е доцент. Преподавала е български език, литература и култура в Одеския национален университет "И. И. Мечников" (1995-98; 2001-2) и в Киргизския национален университет "Ж. Баласагин" в гр. Бишкек (2006-2008). Издала е следните монографии, учебници и учебни помагала: "Поглед върху старобългарската литература (В помощ на учениците от осми клас)", ч. I - 1992; ч. II - 1993; "Помагало по речева практика (За студентите от I и II курс от специалността "Българска филология")" (в съавторство с В. Колесник; Одеса, 1996; II попр. и доп. изд. под загл. "Български разговорник", Одеса, 2001; "Съвременен български език. Морфология", София - Одеса, 1997; "Говорът на българите в с. Кирнички, Бесарабия" (в съавторство с В. Колесник), Одеса, 1998; "Имена за съдове в българските диалекти", 1999; "Особености на българския говор в с. Червоноармейское (Кубей), Болградски район, Одеска област в Украйна", Одеса, 1999. Съставител е и автор на приложенията на сборника на Сергей Цветко "Песни от Украйна и Крим", 2005 и автор на "Имената за забрадка в български език. Етнолингвистичен анализ", 2006 и на "Митологично-семантичната структура и произходът на прилагателните сур и сурва в българския език", 2012. Съавтор е на "Български диалектен атлас. Обобщаващ том", 2001 и "Чуждестранна българистика през ХХ век. Енциклопедичен справочник", 2008. Издала е над 60 статии и студии в областта на словообразуването, диалектологията и съвременния български език, лингвокултурологията, етно- и социолингвистиката.

ЕЗИКОЗНАНИЕ

Книги
  Имена със значение вълк в българската антропонимна система
  Митологично-семантичната структура и произходът на прилагателните сур и сурва в българския език

Статии и студии
  Тюркските компоненти в имената на царете от династията Асеневци
  Другите народи през погледа на българите според устойчивите словосъчетания в българския език
  Лични имена с начален компонент ал- в българската антропонимна система
  Формиране на турско-български хибридни съществителни със суфикси на к-
  Ехото на Лада в славянските езици и култури
  Славянските божества Лел и Леля през призмата на българския език и фолклор

Рецензии
  Нов терминологичен речник

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2011-2016
Електронно издателство LiterNet