Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Февруари  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВАСИЛКА ПЕТРОВА-ХАДЖИПАПА
=============================

e-mail : vaha1234@logosnet.cy.net

Василка Петрова-Хаджипапа е родена на 05.08.1946 г. в София. Завършва немска и английска филология в Софийския университет. От няколко десетилетия живее в Никозия (Кипър) заедно със съпруга си Христос Хаджипапас, известен кипърски писател. Посвещава живота си на преводаческа дейност, ползвайки в работата си равностойно български, гръцки, немски, английски и руски език, занимава се и с литературна и театрална критика. Заедно със съпруга си Христос Хаджипапас превежда и публикува в Кипър и Гърция българска поезия и проза. По техни преводи са поставени в Кипър пиесите "Опит за летене" на Й. Радичков и "Последната нощ на Сократ" на Ст. Цанев. Антология на българската поезия в техен превод е публикувана в кипърското литературно списание "Неа Епохи". Член е на Съюза на кипърските писатели, на Международния институт за театър и на кипърския ПЕН-клуб. Пише стихотворения от младежките си години, издава книга след пристигането си в Кипър: "Глътка въздух" (1983). Стихосбирката подслонява нейни български реминисценции, както и стихове с кипърски тематика. През 2003 г. публикува книгата "Отложен живот", съдържаща извън обичайните за нея екзистенциални и философски рефлексии и размисли върху съдбата на хората като "емигранти" на тази земя. През май 2009 г. излиза новата й стихосбирка "Орехови думи". Тази книга се движи в посоката на афористичния, почти сентенциален изказ, носещ може би и някакъв античен привкус.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Орехови думи
  Затъжих се за дъжда
  Светулки
  Природно

 

* * *
Критика за Василка Петрова-Хаджипапа

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet