Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ВИЗМА БЕЛШЕВИЦА
=============================

Визма Белшевица е родена през 1931 г. в Рига в семейство на работници. Завършва индустриалното училище по полиграфия, а след това и Московския литературен институт "Максим Горки". В младостта си Белшевица работи във вестници и като училищен администратор. Член е на Латвийската академия на науките (1990), била е председател на латвийския ПЕН-клуб (1988-1990). Първите й стихотворения са публикувани в края на 40-те години на миналия век, но първата й поетична книга излиза едва в средата на 50-те. Първите й книги са нежни и лирични, но през 1969 г. излиза сборникът й "Пръстен на годините", който всява паника в тогавашното комунистическо ръководство. До 1976 г. на поетесата е отнето правото да публикува каквото и да е. Антируските навеи в книгата й в онзи период могат да доведат и до физическото й унищожаване, но съдбата е благосклонна към поетесата. За съжаление, това не се отнася и до сина й - талантливият поет Клавс Елсбергс (1959-1987), който загива при неизяснени и досега обстоятелства. Въпреки всичко поезията на Визма Белшевица не може да бъде наречена само "съпротивителна". Тя се характеризира с висока поетична култура и мисловност. По време на наложеното принудително мълчание Визма Белшевица усилено превежда творби на Шекспир, Данте, Пушкин, По, Рембо, Елиът и др. На няколко пъти е номинирана за Нобелова награда. Умира през 2005 г.

ПОЕЗИЯ

В превод на Аксиния Михайлова - от латвийски

Стихове
  На моя любим
  Разделяне на собствеността
  Движа се сред думите, както влюбените...
  Мрачен сезон
  Ти не разбираш за какво копнея...
  Признателност

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2010
Електронно издателство LiterNet