Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СТЕФАНКА КРЪСТЕВА
=============================

e-mail : braor@abv.bg

Стефанка КръстеваСтефанка Кръстева е завършила българска филология в СУ "Св. Климент Охридски". Специализирала е музеология в Института по културата към Руската академия на науките. Защитила е докторска дисертация на тема "Възникване и развитие на литературните музеи в България" през 1994 г. Научните й интереси са в областта на теорията и историята на културната приемственост, на музейното й осмисляне и представяне, както и в теорията на комуникацията и в етносоциологията. Главен уредник е в Националния литературен музей в София. Преподава история и теория на музеологията в СУ "Св. Климент Охридски". Автор е на над 100 научни статии, студии и методологически разработки, някои от които са преведени и публикувани в чужбина. Отговорен редактор е на "Известия на Националния литературен музей". Автор е на поредицата "Студии по музеология. Тотеми, тезауруси, кунсткамери, виртуални пространства", върху която работи и в момента. Инициатор е на обособяването на литературната музеология като самостоятелна научна дисциплина в България. От 2008 г. експериментира лекционен курс на тема "Медийно-комуникативни форми на културното наследство" във ФЖМК на СУ "Св. Климент Охридски". Член е на Националния комитет към ИКОМ и на Съюза на учените в България.


МУЗЕОЛОГИЯ

Статии
  Музеят на куклата - неочакван и витален поглед към миналото и настоящето
  Националният литературен музей като медийно-комуникативен център
  Музейната реалност и нейният педагогически аспект
  Литературният музей в системата на културните институти

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2007-2010
Електронно издателство LiterNet