Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНДРЕАС ЕМБИРИКОС
=============================

Андреас Ембирикос Андреас Ембирикос (1901-1975) е смятан за родоначалник както на сюрреалистическото движение, така и на психоанализата в Гърция. Роден е в Браила, Румъния, но семейството му произхожда от о. Андрос. През 1919 г. записва философия в Атинския университет, но прекъсва следването си. Установява се в Париж, където започва да се занимава с психоанализа. През 1929 г. влиза в контакт с групата на френските сюрреалисти и най-вече с Андре Бретон, който го посвещава в техниката на автоматичното писане. Завръща се в Гърция през 1931 г. и работи като психоаналитик. През 1935 г. изнася в Атина прочутата си лекция за сюрреализма, която е на практика първото представяне на манифестите на движението на гръцка почва и оказва огромно въздействие върху цяло поколение млади автори. Същата година излиза и първата му стихосбирка "Висока пещ". Въпреки богатото си творчество, Ембирикос публикува твърде рядко. Приживе издава само още две стихосбирки. Едва след смъртта му започва системното издаване на поезията и прозата му.

ПОЕЗИЯ

В превод на Яна Букова - от гръцки език

Стихове
  Ръката
  Брегът
  Увеличение
  В часа на показалеца
  Нараняване
  Кормилни кръгове

 

 


(c) Електронно издателство
LiterNet, 2008
Електронно издателство LiterNet