Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ДОБРИН ДОБРЕВ
=============================

e-mail : dobrin@shu-bg.net

Добрин ДобревДобрин Добрев е роден през 1951 г. в гр. Дряново. Завършва българска филология в СУ "Св. Кл. Охридски" (1974), защитава докторска дисертация през 1984 г., а от 2000 г. е доктор на филологическите науки. Избран за редовен асистент по методика на литературата във ВПИ - Шумен (1980), доцент по теория на литературата (1989), хоноруван доцент в СУ "Св. Кл. Охридски" (1990-1994), във ВТУ "Св. св. Кирил и Методий" (1995), във ВСУ "Ч. Храбър" (1995-2000), гост-лектор във Виенския университет (1997-2000), професор по теория на литературата (2001). Ректор на ШУ "Еп. Константин Преславски" (от 2003). Специализира в София, Бърно, Прага, Москва, Варшава. Научните му интереси са в областта на теорията на литературата, общата семиотика, семиотиката на фолклора и литературата, историята на българската литература, методиката на преподаване на литература, естетиката. Автор е на книгите: "Теория за знака в лингвистиката и литературната наука" (1988) (в съавторство), "Поетика на Йовковия разказ" (1989; 1993), "Литературно образование и интерпретация на художествен текст в училище" (1992) (в съавторство), "Справочник на семиотичните термини" (1992; 1993) (в съавторство), "Справочник на символите в българския символизъм", (1996), "Символите в творчеството на българските символисти" (2000), "Бай Ганьо" на Алеко Константинов. Контексти на прочита" (2002), както и на многобройни публикации в областта на литературната теория и история, семиотиката, методиката на преподаване на литература.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
   Вазов и противопоставянето между млади и стари
   "Гераците" на Елин Пелин - повест за разрушената хармония
   Изтичащото битие

ОБРАЗОВАНИЕ

Статии
   Компетентности, свързани с литературната теория и история

БИБЛИОГРАФИИ

   Добрин Добрев. Библиография

 

* * *
Критика за Добрин Добрев

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2000-2003
Електронно издателство LiterNet