Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОМАС ДЕ КУИНСИ
=============================

Томас Де КуинсиТомас Де Куинси (Thomas Де Quincey) - роден през 1785 г. в Манчестър и починал през 1859 г. в Единбург - е един от водещите английски романтици. Прозаик, чието най-известно и сензационно на времето си произведение е автобиографичната книга "Изповеди на един английски пушач на опиум" (1821). В него той описва своите преживявания, свързани с опиума, от който Де Куинси е бил зависим от 1804 до смъртта си, въпреки че на няколко пъти се е отказвал от него. Въпреки обърканата си младост, Де Куинси завършва Университета в Охфорд (1807), след което, подтикнат от любовта си към новата тогава романтическа литература и в частност към поезията на Уилям Уърдзуърт, отива да живее в Грасмир в Района на езерата, Меката на английските романтици, където почти всички те са прекарали един или друг период от живота си. Де Куинси остава там от 1809 до 1821 г. След това се премества в Лондон и Единбург и си изкарва прехраната като автор в няколко авторитетни литературни издания. Женен, с осем деца. Принуден известно време да се крие от кредиторите си в различни приюти за бедни, накрая продажбите на книгите му в Америка и Англия го правят богат няколко години преди смъртта му. Заедно с Библията и Шекспир, "Изповедите на един английски пушач на опиум" е единствената книга, която не е слизала от печат в Англия от 1856 г. насам. Други известни негови произведения са есетата "Английската поща", "Видение на внезапна смърт", "Жана Д'Арк", "Убийството като едно от изящните изкуства" и пр. Де Куинси е оказал влияние върху голям брой автори в историята на западната литература, в това число Едгар Алън По, Шарл Бодлер, Марсел Пруст и др. Томас Де Куинси, макар и твърде неравен писател, е един от най-големите автори на европейския и световен романтизъм.

ПРОЗА

В превод на Милен Русков - от английски език

Романи
  Из "Изповеди на един английски пушач на опиум"
  Из "Изповеди на един английски пушач на опиум" (2)

 

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006-2008

Електронно издателство LiterNet