Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЕТЪР ДЕНЧЕВ
=============================

e-mail : p_dentchev@abv.bg

Петър ДенчевПетър Денчев е български театрален режисьор и писател. Роден е на 08.08.1986 г. в гр. Варна. Завършил е IV Езикова гимназия "Фредерик Жолио Кюри". През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ "Кръстьо Сарафов", където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В. Хауф, Брукнер. Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея" е един от двата наградени на конкурса „Екстаз" на сп. "Алтера" (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев" (Стара Загора, 2006 и 2010). С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича" печели конкурса за Нов български роман „Развитие" за 2007 г., а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса "Южна пролет", 2008. Неговите учебни представления "Смъртта и Дяволът", "Схватки" и "Слугините" са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово. "Жената от миналото" по Роланд Шимелпфениг (ДКТ "К. Величков" Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена. Автор на сборника с разкази "Истории в минало време" (2011). Последната му книга е романът "Тихото слънце" (2012), книга с антиутопичен дух, но не съвсем. В момента работи и по различни свои театрални проекти. "Карнавал" от Жорди Галсеран (ДТ "Гео Милев", Стара Загора, 2012) е последният му театрален проект.

ПОЕЗИЯ

Стихове
  Писмо от Средиземно море
  Мъж с кожа от саламандър

ПРОЗА

Разкази
  Ще бъда бенката над горната ти устна
  Мълчанието на г-н С.
  Градовете на татко
  Кафене "Босфор"
  Малакоф, искам да остарея

 

* * *
Критика за Петър Денчев

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2006-2011
Електронно издателство LiterNet