Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Май  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни
ЗДРАВКО ЧОЛАКОВ
=============================

Здравко ЧолаковЗдравко Чолаков е роден в Казанлък на 22.09.1941 г. Завършва гимназия в родния си град и българска филология в СУ "Св. Климент Охридски" през 1966. В периода 1972-1984 г. е асистент в СУ, от 1984 г. е доцент, от 1992 г. - професор. Работи като редактор в редица периодични издания. За пръв път печата през 1963 г. Защитава докторска дисертация на тема "Душата на художника: проблемът за творческата личност - човека на изкуството - в българската поезия и проза след Освобождението до наши дни" (1991). Неговите изследвания са предимно в областта на съвременната българска литература. Преведени са на полски, руски и други езици. Автор е на: "Дебютната вълна. Проблеми на младата българска поезия и проза", "Поети и време", "Теоретични проблеми на българската антифашистка поезия", "Философски проблеми на българската поезия", "Душата на художника: проблемът за творческата личност", "Христо Смирненски", "Наблюдения", "Съдбата на идеите в българската литература", "Зрелището", "Българската пейзажна лирика", "Идеи и литература". Умира на 12.03.2014 г.

ЕСЕИСТИКА

В превод на Денко Рангелов

Есета
  Судбина идеја
  Шта нам оставља XX век?

 

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2005
Електронно издателство LiterNet