Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

УОЛТ УИТМАН
=============================

Уолт Уитман Уолт Уитман е роден на 31 май 1819 г. във ферма в Лонг Айлънд. През 1823 многолюдното семейство (девет деца) се премества в Бруклин, където две години по-късно Уитман тръгва на училище, но напуска на 12 годишна възраст, за да започне работа като печатар. Уитман чете непрекъснато и се запознава с Библията, творбите на Омир, Данте и Шекспир. На 17 години става учител и преподава до 1841, когато напуска професията, за да се върне към журналистиката като постоянна кариера. Основава ежеседмичника "Лонг Айлъндър", а през следващите години е редактор на редица вестници в Бруклин и Ню Йорк. Две седмици след първото издание на "Стръкчета трева" (Leaves of grass, юли 1855), Уитман получава похвално писмо от Емерсън. До 1891 г. произведението е издавано десет пъти, като непрекъснато нараства, започва като сборник с 12 творби и достига цифрата 300 в 1892 г., годината на смъртта му. По време на Гражданската война поетът работи като журналист на свободна практика и мисионер-доброволец в болниците във Вашингтон, където се грижи за ранените. През 1865 постъпва на работа като служител в Министерството на природните богатства, но след пет месеца е уволнен заради авторството си на "Стръкчета трева", която Харлан, секретар на Министерството, намирал за "обидна". През 70-те здравето на Уитман се влошава и следват няколко пристъпа на парализа. Умира в Камден на 26 март 1892 г.


ПОЕЗИЯ

Стихове
Из "Inscriptions"
  Song of Myself
Из "Children of Adam"
  Spontaneous Me
Из "Calamus"
  Scented Herbage of My Breast
  Here the Frailest Leaves of Me
Из "By the Roadside"
  To the States
Из "Drum-Taps"
  Beat! Beat! Drums!
Из "Memories of President Lincoln"
  When Lilacs Last in the Dooryard Bloom'd

В превод на Петя Глеридис

Из "Стръкчета трева"
  Песен за мен (1-7)
Из "Каламус"
  Ти ли си новият мъж, когото привличам?...
  Видях в Луизиана един вечнозелен дъб...

 

* * *
Критика за Уолт Уитман

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2004-2009
Електронно издателство LiterNet