Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ТОМА АТАНАСОВ
=============================

Тома Атанасов Теохаров е роден в София през 1884 г. Завършва Историко-филологическия факултет на Софийския университет. Дълги години е гимназиален учител и инспектор по български и руски език при МНП. Автор е на критически статии за българската и руската литература: "История на българската литературна критика преди Освобождението'', "Софроний Врачански", "П. Р. Славейков като литературен критик", "П. Р. Славейков", "Л. Каравелов като фолклорист", "Л. Каравелов за българския книжовен език", "Л. Каравелов за книжнината и за нуждата от литературна критика", "Народният бит и народните типове у Ив. Вазов", "П. Ю. Тодоров", "Л. Андреев и неговите произведения", "Белински у нас" и др. Издава учебници и христоматии по български език и литература. Очертава се като историограф на българския театър с редица статии по театрални въпроси: "Очерк върху историята на нашия театър", "Театърът у нашия народ. Интересът към драматичните представления някога и днес" и др. Самостоятелно и съвместно с Ив. Хаджов, А. Атанасов и С. Барутчийски издава граматики, читанки и христоматии за началните класове. Умира на 18.12.1970.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Студии
  Софроний Врачански
  П. Ю. Тодоров

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2004
Електронно издателство LiterNet