Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

СТЕФАН ПОПВАСИЛЕВ
=============================

Стефан Тенев Попвасилев е роден в Казанлък на 26.IX.1888. Завършва класическа гимназия в София и славянска филология в СУ "Св. Климент Охридски" (1919). Учителства в Казанлък, където започва да издава (от 1927) сп. "Родна реч", което редактира заедно с проф. Ст. Младенов. От 1936 до 1945 работи в Министерството на народното просвещение като началник на отделението за народна култура и изкуство, председател е на учебния комитет и директор на културното творчество. Умира през 1985 г. в Казанлък. Попвасилев е автор на следните по-важни изследвания: "Константин Величков. Личност и творчество" (1925); "Македония в най-новите научни издирвания" (1927); "Българският писател и родната реч. Очърки върху езика и стила на наши писатели. Кн. I и II." (1933, 1937); "Строители на родната реч. Очерци върху езика и стила на наши писатели". Кн. I - 1954, кн. II - 1959, кн. III - 1966, кн. IV - 1971; "Език и стил на Ботев и Каравелов" (1956); "Константин Величков. Лит.-крит. очерк" (1960); "Срещи и разговори" (1960); "Приятели на България. Срещи и разговори с чуждестранни слависти" (1963); "Георги Караславов. Очерци върху творчеството му" (1964); "Радетели за език и култура. Спомени" (1968); "Богат и звучен. Беседи върху бълг. език" (1970). Участва в написването на граматика на българския език заедно с проф. Младенов, занимава се и с въпросите на правописа.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

  Константин Величков
  Антон Страшимиров

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003
Електронно издателство LiterNet