Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЦВЕТАН МИНКОВ
=============================

Цветан Николов Минков е роден на 08.05.1891 г. в Лом. Завършва славянска филология в СУ "Св. Кл. Охридски" (1914). Гимназиален учител е в Лом, Бургас и София, след което преподава в Педагогическия институт в Ихтиман. Участва в Първата световна война. Учител в III мъжка образцова гимназия в София. За пръв път печата през 1909 хумористични стихотворения в сп. "Барабан". Литературно-критически статии и изследвания публикува след Първата световна война. Сътрудничи на сп. "Гражданка" (Бургас), "Литературна беседа" (Пловдив), "Демократически преглед", "Читалище", "Българска мисъл", "Училищен преглед", "Листопад", "Съдба", на в. "Мисъл и воля", "Литературен глас" и др. През 1927-28 редактира лит. седмичник "Глобус", а в течение на 10 г. заедно с Е. Николов - библ. "Литературни разбори" и "Родна книга". Сътрудничи на повечето периодични издания, участва в ред. к-т на сп. "Език и литература", член-основател е на Дружеството на филолозите-слависти в България. Участва в авторския колектив на "История на българската литература" (т. II, 1966), в съставянето на справочника "Български писатели" (1961) заедно с Г. Константинов и Ст. Великов. Умира на 13.03.1967 в София. Минков е автор на 12 исторически романа и на голям брой по-малки очерци и разкази, печатани като отделни книжки на библиотека "Древна България". В областта на литературната история публикува очерци за П. Р. Славейков, Л. Каравелов, Хр. Ботев, Ив. Вазов, Ст. Михайловски, П. П. Славейков, Й. Йовков, Д. Дебелянов и др., както и кн. "Очерки по българска литература". Популяризира бълг. фолклор, като събира и издава фолклорни творби. Редактира съчинения на Паисий Хилендарски, П. Р. Славейков, Вазов, М. Георгиев, П. Ю. Тодоров, Йовков, М. Горки и др. Автор е на учебници по литература, на христоматии и читанки. Псевдоними: А. Казимирски, Владимир Ленски, Фъркс и др.

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Иван Вазов
  Кирил Христов

ФОЛКЛОР

Съставителство
  Мене ме, мамо, змей люби. Митически народни песни

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2005
Електронно издателство LiterNet