Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

АНЖЕЛИНА ПЕНЧЕВА
=============================

e-mail : jeni_pen@yahoo.com

Анжелина ПенчеваАнжелина Пенчева e родена на 10.04.1957 г. в София. Завършила e специалност Славянска филология, чешки профил в СУ “Св. Климент Охридски” (1981). Работила e като редактор на чешки, словашки и руски преводни книги в ДИ “Народна култура” (1985-1991) и като редактор на Факултета по Славянски филологии в Софийския университет. От 1982 г. води курсове по чешка литература, практически чешки език, практически превод и бизнескореспонденция за студенти по чешка филология в различни университети. През 1998 г. защитава в Карловия университет в Прага дисертация на тема “Типология на жанровите преходи между фолклора и литературата. Баладите на К. Я. Ербен”. През 2003 г. се хабилитира към ЮЗУ “Неофит Рилски” в Благоевград с труд върху най-новата чешка проза и от 1 юни 2003 г. е доцент в същия университет. Превежда известни чешки автори: Карел Чапек, Милан Кундера (“Смешни любови”, “Непосилната лекота на битието”), Бохумил Храбал (“Подстригване” и “Светла печал”) и др. Член е на Съюза на преводачите в България и на редакционната колегия на списание “Хомо Бохемикус”. Кореспондент е на чешкия ежедневник “Право” и на чешката секция на ВВС. Автор е на книгите "Двата дома на жанра" (2003) и "Мост между вселени" (2003).


ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Статии
  Скатософия или Размисли над една антология и отвъд нея

СТАНДАРТИ

  Цитирането - гледната точка на издателския редактор

 

* * *
Критика за Анжелина Пенчева

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2004
Електронно издателство LiterNet