Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЗАЛОГ

Сивата стая на мечтите и заблудите е затворена само от щастливия жокер, който спи и не става, само той буди безпомощните портокали и ламарини. Той е господар на бездната, той е брат на Бог, но като оставам, и с него ще поговоря, той трябва да бъде нещастен, наказан. Застоялата вода - тя е виновна - кой друг освен нея. Тя подтикна Бог да си направи брат - гадния жокер. Жокерът е облечен в червено-жълто-бели дрехи с вдигнати нагоре обувки, усмивката му направо подлудяваше всеки, та да се върнем на проблема - портокалите и ламарините чакат в гнусната сива стая, застоялата вода (от учебника по природо) не е наказана, Бог си седи и гледа в една точка, а жокерът прави простотии. Събуди се Одисей, отиде при Бог и го попита: "What's the problem?" (Одисей беше вече англичанин). Бог го погледна, засмя се и пак седна. "What?" - каза пак на английски Одисей, после тръгна и наговори разни неща на застоялата вода, тя се обиди и се върна в учебника по природо при ученика, който търсеше тази страница. Одисей се споразумя с жокера - той да отвори сивата стая и да се освободят портокалите и ламарините, а в замяна Одисей поиска пак да умре (жокерът трябваше да го заколи) - то така и стана. Но жокерът се сдуха, че остава на сухо - за к'во му е на него да освобождава портокалите и ламарините - негови братя, и да ги даде на Бог, а пък той - жокерът, да седи и цяла вечност да гледа в една точка като пуйка, но това вече е (от) друга история.

 

 

© Виктор Иванов, 2003
© Издателство LiterNet, 03. 07. 2003
=============================
Първо издание, електронно.