Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕВГЕНИЯ МИЦЕВА
=============================

Евгения МицеваЕвгения Мицева е родена на 06.01.1945 г. Работи като учен фолклорист в БАН (ст.н.с. І ст., дфн), преподавател по митология в ПУ "П. Хилендарски", изследовател на народната демонологична проза, тълкувател на етничната другост във фолклора и на интеретничните взаимодействия на общностите в България. Автор на изследванията "Демонични представи и персонажи в българския фолклор" (кандидатска дисертация, 1984), "Арменците в България - култура и идентичност" (докторска дисертация, 2002), "Вярванията у виетнамците" (1992), "Български фолклорни приказки. Каталог" (на бълг. и нем. език, 1994), "Невидими нощни гости" (1994), "Благоевградски окръг. Народна проза" (т. 58 на СбНУ, 1985), "Наследството на Траяна. Приказки и песни" (1997), "Банско. Изследвания и материали" (1996), "Приказките на циганите" (1998), "Сакар. Етнографско, фолклорно и езиково изследване" (2002), "Фолклор от Сакар. Разказен фолклор" (т. 62 на СбНУ, 2003), "Пространства на другостта" (2004) и мн. др. Евгения Мицева е уважаван специалист и ценен експерт в Международната асоциация за фолклорна проза (ISFNR), в Комисията по славянски фолклор на Международния конгрес на славистите, Съюза на учените в България, Международния център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия и т.н. Умира в София на 21.05.2006.

ЕТНОЛОГИЯ

Статии
  Някогашните магьосници и днешните екстрасенси

В превод на Деян Айдачич

  Некадашњи врачари и данашњи екстрасенси

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2002
Електронно издателство LiterNet