Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПИСМОТО

Александър Лютов

web

Мила, Елена,

В кутията от обувки, в левия шкаф на секцията има пари. Това са, дето съм ги скътал през годините. Харчете ги разумно. Задели една част за Мариана, скоро ще трябва да плати семестъра. Целуни я! Купи си онова, червеното, палто. Наистина ти отива. Може само малко да подгънеш ръкавите. Ланшната ракия дай на баща ти. Кажи му повече да я разрежда, че силна я оставихме. Едно шише запази за гробарите. Не кани много хора на погребението ми, само най-близките. Извикай Сотир и брат му да помогнат за ковчега, че ще видете зор по стълбището. Гробът го засипете с бяла мозайка, не сади цветя, искат много поливане.

На Милан кажи, че онова беше недоразумение. Аз също не знаех, че онзи договор не е подписан от него. Кажи му да не ми се сърди и да прощава, дето тогава кипнах. Върни книгите ми от библиотеката. Три са: едната е том на Достоевски, другата беше някаква съвременна фантастика, третата я забравих, но ще я видиш.

Дипломите ти и други документи са в средното чекмедже. Там са и фишовете от тока и телефона. Обещай ми, че няма да забуташ някъде документите, големи проблеми ще имате. А, за този месец инкасаторката още не беше минала и са отложили датата за плащането до трийсти.

Пази часовника, оня с позлатената верижка, дето ми го подариха колегите за юбилея. Дай, Боже, да го подариш на внуците.

Ако Петрова ти говори нещо за мене, не й вярвай. Каквото и да е. Ако отидете на море в Созопол, на тръгване хвърлете стотинки във водата - там от високата скала, помниш ли, дето си загубих запалката.

Ами, това е.

Твой Сашо.

 

Елена сгъна листа и го пъхна отново в плика. Погледна часовника си. Той трябваше вече да е в Гърция. Дали беше взел шпрея против насекоми, който му остави върху хладилника? Казват, че около маслините имало много комари.

Едра сълза потече по бузата й.

 

 

© Александър Лютов
=============================
© Електронно списание LiterNet, 01.09.2008, № 9 (106)

Текстът печели Трета награда на конкурса за кратка проза, организиран от ErunsMagazine и LiterNet, 2008.