Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПОСТОJАН СОН

Се што сакам да ти кажам во овоj ден
испарува низ воздухот со мирис на гниеж
Залудно се напрегам да те дофтасам
И сигурно знам
оти нема ништо повистинито од тоа
постоjано да jа слекувам твоjата кожа
Постоjано jа слекувам твоjата кожа
Ноќе еден платан jа потпира моjата сенка
Твоите очи се небо на кое висам како лилjак
Низ вените ми sвони трамваj
Jа обикувам твоjата снага во облик
каков што мене ми е потребен
Времето е наполу слуга - наполу монструм
Ги глода нашите коски
Во черепот ми забива нитни и ги брои:
една, две, три...
Лудилото е дел од нас
Улава те сместувам
во своjата преслека од портокалова кожа
Треперам како лист пред есенска авантура
Сонувам скорпии -
таинствени знаци во твоето вообичаено лице
И се, и се што сакам да ти кажам во овоj ден
испарува низ воздухот со мирис на гниеж
Залудно се напрегам да те дофтасам
Сепак сигурно знам
оти нема ништо повистинито од тоа
постоjано да jа слекувам твоjата кожа

 

 

© Зоран Якимоски, 2003
© Издателство LiterNet, 10. 05. 2003
=============================
Първо издание, електронно.