Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ПЬОТР БИЦИЛИ
=============================

Пьотр Бицили  

Пьотр Бицили е роден на 13 октомври 1879 г. в Одеса. През 1904 г. завършва Историко-филологическия факултет на Новоросийския университет, а през 1910 г. е утвърден за частен доцент. Преподава и във Висшите женски курсове в Одеса. Работи в библиотеките и архивите на Франция и Италия. Защитава дисертация "Салимбене: очерки итальянской жизни ХІІІ века" (1917), с която става редовен доцент на Новоросийския университет. В началото на 1920-те г. заедно със семейството си емигрира в Сърбия, преподава в университета в Скопие (1920-1923), а през 1924 г. e избран за ръководител на Катедрата по нова и най-нова история на Софийския университет и се установява в България. Бицили специализира върху романското Средновековие и Ренесанса. Трудовете му след 1910 г. го утвърждават като медиевист, посветил усилията си върху проучване съдбата на францисканството и йоахимизма. През 1920-40-те г. Бицили постепенно се насочва от исторически и културологически към литературоведски занимания, води активна рецензентска дейност, изявява се в руския емигрантски и български печат. В края на 1948 г. поради изтичане на договора му с университета е освободен без право на пенсия. Умира на 25 август 1953 г. в София.

Подписът на Пьотр Бицили

ЛИТЕРАТУРНА КРИТИКА

Книги
  Салимбене и Пушкин [съст., предг. и бележки: Галина Петкова]

ИСТОРИЯ

Книги
  У истоков русской общественной мысли [публ., ред. и ком.: Галина Петкова]

БИБЛИОГРАФИИ

  Пьотр Михайлович Бицили. Библиография [съст.: Галина Петкова]

 

* * *
Критика за Пьотр Бицили

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2007
Електронно издателство LiterNet