Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Март  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

МАРЕК ХЛАСКО
=============================

Марек ХласкоМарек Хласко - полски прозаик, е роден на 14.01.1934 г. във Варшава. Работи като шофьор. Дебютира през 1954 г. с разказа "Соколовската база" и от този момент става професионален писател. Посвещава се на активна творческа дейност. За кратко работи в редакцията на студентския седмичник "Po prostu" (редактор на отдел "Проза"). През 1958 заминава със стипендия за Западен Берлин. В Полша не се завръща повече. В същата 1958 г. Хласко получава две литературни награди: наградата на издателите във Варшава и "местната" награда на парижката "Култура". Плодотворното влияние на Запада и творческите изяви продължават само няколко години, намалявайки постепенно. Хласко стои далеч от политиката. Иска да живее не по социалистическите, а по собствените си закони. Избирайки свободата, той скита из разни страни, но никъде не може да си намери място. Обикаля цяла Европа, установява се за известно време в Израел, но никъде не се задържа за по-дълго, въпреки че намира нов кръг от приятели и се жени за красива немска филмова звезда. "Светът се състои от две половини - пише той, - в едната от които можеш да живееш, а в другата ти е невъзможно да издържиш". Следващият по-дълъг престой е в САЩ, където през 1968 г. получава правомощие за пилот. Самоубива се във Весбаден през 1969 г. на 35-годишна възраст. През 1975 г. прахът му е пренесен в Полша. В емиграция издава 4 книги. Широка известност му носи сборника с разкази "Първа стъпка в облаците" (1956). Хласко дава израз на протеста на своето поколение срещу конформизма и фалша на господстващата идеология, поради което личността и творчеството на Марек Хласко се превръщат в легенда за поколенията. Разказите му са преведени на няколко десетки езика.

ПРОЗА

В превод на Гергана Танева

  Първа стъпка в облаците

 

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003
Електронно издателство LiterNet