Издателство
:. Издателство LiterNet  Електронни книги: Условия за публикуване
Медии
:. Електронно списание LiterNet  Електронно списание: Условия за публикуване
:. Електронно списание БЕЛ
:. Културни новини   Kултурни новини: условия за публикуване  Новини за култура: RSS абонамент!  Новини за култура във Facebook!  Новини за култура в Туитър
Каталози
:. По дати : Октомври  Издателство & списание LiterNet - абонамент за нови публикации  Нови публикации на LiterNet във Facebook! Нови публикации на LiterNet в Twitter!
:. Електронни книги
:. Раздели / Рубрики
:. Автори
:. Критика за авторите
Книжарници
:. Книжен пазар  Книжарница за стари книги Книжен пазар: нови книги  Стари и антикварни книги от Книжен пазар във Facebook  Нови публикации на Книжен пазар в Twitter!
:. Книгосвят: сравни цени  Сравни цени с Книгосвят във Facebook! Книгосвят - сравни цени на книги
Ресурси
:. Каталог за култура
:. Артзона
:. Писмена реч
За нас
:. Всичко за LiterNet
Настройки: Разшири Стесни | Уголеми Умали | Потъмни | Стандартни

ЕНРИКО МОРОВИЧ
=============================

Енрико МоровичЕнрико Морович е роден през 1906 г. в гр. Фиуме (днес - Риека, Хърватска), умира през 1994 г. Работи като банков чиновник от 1924 г. Първи публикации - през 1929, когато бързо нашумява и редовно публикува в авторитетните Solaria, Letteratura и La Fiera Letteraria. Представител на "фантастичното" течение в италианската литература, поставян редом с Томазо Ландолфи и Дино Будзати. От 1939 до началото на 80-те години печата рядко и потъва в забрава (въпреки че Джанфранко Контини го включва в "историческата" антология Italie Magiqueр, издадена във Франция през 1946 г. и "преведена" впоследствие на италиански). Прозата му се определя като "вълшебна без вълшебност" и "сюрреалистична без сюрреализъм" поради тенденцията му да пише сухо, без орнаменти, психология и образност. През лятото на 1950 г. напуска окончателно Фиуме (вече част от Югославия), прекарва една година в бежански лагер близо до Неапол и живее в различни градове, докато през 1958 г. се установява в Генуа и работи в администрацията на пристанището до пенсионирането си през 1971. От 1980 г. до смъртта си активно пише и публикува, предимно разкази, но и поезия в последните си години - в този период е преоткрит от италианската литературна критика. Част от ранните му разкази все още не са събрани в отделна книга и продължават да са "разхвърляни" в предвоенната периодика. Наред с художествена литература Морович с години публикува журналистически материали - предимно в Nazione (Флоренция).

КРАТКА ПРОЗА

В превод на Веселин Веселинов

  Привидения
  Смърт по пантофи

 


© Електронно издателство
LiterNet, 2003-2006

Електронно издателство LiterNet